Hämtar information

Mobiltelefon och bilkörning

Sedan 1 februari 2018 har det varit förbjudet att använda mobilen och samtidigt hålla den i handen vid bilkörning. Vi på Isuzu Försäkring har samlat allt du behöver veta om rattsurf och vilka regler det är som gäller.

Bilföraren kör bil och SMSar samtidigt

Påverkas försäkringen av rattsurf?

Nej, försäkringen påverkas inte om du råkar ut för en trafikolycka på grund av att du använt mobilen. Men det finns andra saker som du måste ta hänsyn till.

Att använda sociala medier, surfa och skriva sms samtidigt som du kör är förbjudet enligt lag och kan få allvarliga konsekvenser. Förutom böter kan du bli av med körkortet och i vissa fall behöver du göra om uppkörningen.

Dessutom ökar olycksrisken med 23 gånger om föraren tar upp telefonen i handen för att ringa eller kolla en notis i farten, enligt forskning från Virginia Transportation Institute. Reaktionstiden blir längre, inbromsningarna kraftigare och trafiköverblicken sämre.

Ett sms kan vänta, särskilt när det handlar om att undvika allvarliga skador på dig själv, passagerare och medtrafikanter.

Det säger lagen om att använda mobilen bakom ratten

  • Från den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen (eller annan kommunikationsutrustning) och hålla den i handen samtidigt som du kör ett motordrivet fordon.
  • Om du använder handsfree eller röststyrning är kommunikation via mobil tillåten, under förutsättning att det inte påverkar trafiksäkerheten.
  • Den som bryter mot lagen kan bötfällas direkt på plats. Bötesbeloppet är oftast 1 500 kronor.

Hjälpmedel som minskar olycksrisken

Beroende på vilken bilmodell du har finns det olika hjälpmedel du kan använda för ökad säkerhet i trafiken. Många bilar har till exempel stöd för röststyrning, en funktion som gör det möjligt att ringa och komma åt GPS med mera utan att behöva röra telefonen. Be gärna din bilsäljare om en ordentlig genomgång av röststyrningsfunktionerna så att du har full koll på hur det fungerar. Om din Isuzu saknar röststyrning kan du aktivera liknande tjänster i de flesta smarttelefonerna.

Ytterligare ett hjälpmedel som du kan installera i bilen är en mobilhållare. Med en mobilhållare finns din mobiltelefon säkert inom syn- och räckhåll medan du kör, för din och dina medtrafikanters säkerhet.

Så undviker du att rattsurfa – 6 tips som kan göra stor skillnad

  • Ställ in GPS:en och gör klart låtlistan innan du åker.
  • Se till att mobilen är uppkopplad via till exempel Bluetooth när du rullar iväg.
  • Sätt mobilen i billäge om den har ett sådant, eller använd stör ej-funktionen.
  • Passa på att ringa eller sms:a när du ändå tar en bensträckare.
  • Kan samtalet inte vänta – använd handsfree och röststyrning.
  • Be en medpassagerare att svara på telefonsamtal och sms medan du kör.

Ett samarbete mellan Isuzu Sverige AB och If Skadeförsäkring AB