Hämtar information

Så kontrollerar du däcken

Varför är däcken så viktiga? Däcken är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Om däcken inte fungerar som förväntat kan bilens säkerhetssystem sättas ur spel. Därför vill vi öka kunskapen om däck. Vissa saker kan du kontrollera själv, annat kan du få hjälp med av ett däckproffs.

Bilens däck kontrolleras av besiktningsman

Kontrollera bilens däck

Med rätt däckmönster och lufttryck i däcken förbättrar du väggreppet och bilen blir säkrare på vägen. Glöm inte bort reservhjulet.

 • Mönsterdjup

  Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. 
  Läs om mönsterdjup på transportstyrelsen
 • Lufttryck

  I instruktionsboken hittar du information om rekommenderat lufttryck i däcken. Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget samt gör att bränsleförbrukningen ökar. Kom ihåg att även kolla trycket i reservdäcket.
 • Bristfälliga däck - hur gäller försäkringen?

  Vagnskadeförsäkringen gäller med en extra självrisk på 5 000 kr om brister finns på bilens lagstadgade utrustning avseende däck.

Dags för däckbyte

Vinterdäck - 1 december till 31 mars ska du enligt lag ha vinterdäck om det är vinterväglag.
Dubbdäck - 1 oktober till 15 april har du enligt lag rätt att använda dubbdäck om det är vinterväglag.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen avgör om det råder vinterväglag där du är. 
Läs mer om vinterdäck hos Transportstyrelsen

Förvaring av avmonterade däck

Bäst för avmonterade däck är att förvara dem mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg. Tvätta bort smuts och vägsalt. Rätt förvarade ökar däckens hållbarhet och livslängd.

Ett samarbete mellan Isuzu Sverige AB och If Skadeförsäkring AB